maanantaina, helmikuuta 12, 2007

Äännestämään blogeja

Blogeja voi lukea. Kyllä. Ja katsella. Toki. Haistelu ja maistelu ei ehkä oikein suju, vaikka ruokablogit tietysti virittävät näitäkin aivoalueita. No, korville sentään on kohtuullisen helppo antaa kuultavaa. Helppo tarkoittaa sitä, että vertaan siihen, miten vaikealta äänen saaminen verkkoon tuntui vielä lyhyt aika sitten.

Laitoin ääntä verkkopedagogiikkaan. Siis selostetut kalvot blogiin. Etäopiskeluun paljon parempi kuin pelkkä luettava. Olen itse kuuntelija ja kuulemalla oppija. En ole mitenkään omaan ääneeni ihastunut, ei siksi ääni ole oleellinen. Vaan siksi, että eräille meistä se on helppo tapa hahmottaa ja ryhtyä ajattelemaan. Korviin tarttuu ääntä ja se ääni alkaa elää mielessä.

Tekninen toteutus kävi jälleen BB Flashback Expressillä. Joka siis yhden tiedon mukaan olisi tulossa jälleen KotiMikron rompulla.

Saila kertoi äänitysharjoituksistaan, että oli aluksi vähän vaikeaa. Uskon, että pienen totuttelun jälkeen homma toimii. Opettajat ovat joka tapauksessa puhetyöläisiä. Ääni on intiimi viestintämuoto. Muistan, kun haastattelin aikoinaan erilaisia toimittajia. Radiotoimittaja kertoi, että pelkkä ääni on tavattoman paljas ja paljastava. Jos vertaa radiota televisioon, radiossa jokainen moka korostuu, kun taas televisiossa voi puhua sinne päin. Tein muutamia radiopakinoita Radio Suomen Maatalousradioon. Harjoittelin mankan kanssa. Ihan kylmiltään syntyy sellaista ääntä, jota ei ainakaan itse jaksa kuunnella. Se harjoittelu oli kärsimystä. Mutta kohtuullinen ääntelytaito on mahdollista oppia. Harjoitus tekee metsurin tässäkin!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tällä BBFlashillähän kuka tahansa opettaja pystyy siirtämään opetustaan verkkoon ja ilmaiseksi. Lisäksi nämä flashit saa liitettyä ja lähetettyä minne tahansa. Käytin kyllä äänimahdollisuutta jo ennen BBFlashiä KoolMoovesissa (melkein ilmainen ohjelma) kun äänittää Windowsin ääninauhurilla .wav tiedostoja ja liittää mukaan (suht.koht helppoa)
Tässä esimerkki
Käsitekartta
eli KoolMoves on hyvä myös käsitekarttojen tekoon (myös oppilaat tekevät)
Toinen paikka on Upsalan yliopistossa VTShost.com, josta voi ladata itselleen VirtualTrainingStudion (helppokäyttöinen) jolla voi tehdä esityksiä, joissa on esim. kuvaa, äänta, videokuvaa, flashiä eikä maksa mitään.
Tässä esimerkki
yhtälönratkaisua
Tässä mukavaa on välilehtimahdollisuus.
Kolmas ilmainen säilytyspaikka on Diino 4.0 (Kotimikron rompulta)
Tässä KoolMovesilla tehty Flash oppikirjan sivun opiskeluun, jonka olen nauhoittanut BBFlashBackillä ja siirtänyt Diinoon ja kaikki ilmaista
kulman ratkaisua

Unknown kirjoitti...

Hienot vinkit! vaikka olen ihan eri aineiden ope, ihailin kovasti matikan tehtäviä! Diino ratkaissee myös oman säilytystilaongelmani, joten kiitos paljon vinkistä.