keskiviikkona, heinäkuuta 25, 2007

Kriittinen medialukutaito

Kirjoitan juuri tehtävää emootioista ja kulttuurisista eroista tunteiden ilmaisussa. Opintojeni aikana olen useampaan otteeseen törmännyt Geert Hofsteden tutkimuksiin, joutunut jopa tenttimään yhden hänen kirjansa. Niinpä etsin netistä Hofsteden sivuja - kotikirjastoon kun ei kuulu hänen teoksiaan.

Mielenkiintoinen löytö ja tarina. Hofsteden nimellä perustettiin vuonna 2003 verkkosivut: http://www.geert-hofstede.com. Tekijäksi paljastui Stephen Taylor. Google otti Hofstedeen yhteyttä ja kysyi, onko hän tietoinen sivuista. Ei ollut. Hofstede kertoo kotisivuillaan koko tarinan. Lopputuloksena oli, että tekijänoikeuksia loukaten laaditut sivut ovat nyt ITIM:n (kulttuurien väliseen viestintään erikoistunut hollantilainen koulutusyritys) hallinnassa Hofsteden kanssa tehdyn sopimuksen mukaan. Stephen Taylor ei ryhtynyt yhteistyöhön, vaikka sitä hänelle tarjottiin, vaan julkaisi uudet, edellisiä jäljittelevät sivut, joilla nyt esitetään Hofsteden tutkimuksiin kohdistuvaa kritiikkiä. Sivujen ylälaidassa ilmoitetaan, että niiden ylläpitoa ei tehdä yhteistyössä professori Hofsteden kanssa.

Nopeasti näitä kahta sivua on hankala erottaa toisistaan:


ITIM:n Hofstede-sivut (vasemmalla, tutkijan kanssa yhteistyössä)
Stephen Taylorin Hofstede-sivut (oikealla, ei yhteistyössä tutkijan kanssa)

Tämä tarina sopii hyvin esimerkiksi siitä, mihin tarvitaan medialukutaitoa. Itse havaitsin asian siksi, että aina vertailen muutamaa hakutulosta keskenään. Loistava biologian opettajani, Tapio Rintanen, opetti aikoinaan tehokkaan keinon, tosin ennen Internetin aikaa. Yksinkertaista: hän kehotti lukemaan saman asian useammasta lähteestä.

Ei kommentteja: