torstaina, heinäkuuta 16, 2009

Mainio sosiaalisen median ketjureaktio

Olen tässä pari päivää osa-aikaisesti tehnyt kesätöitä AVO-hankkeen osahankkeen (Vinkkiverkkon) piikiin. Kyseessä on monivuotisen haaveen toteuttaminen: opintopiiri nettiin. Työnimenä taisi parin vuoden ajan olla 'ulos luokkahuoneesta sosiaaliseen mediaan'. Koska nimi oli kökkö, hyvän ystävän kanssa keväällä saatiin ideatuokiossa ristittyä retki Harppaukseksi, kohteina avoin oppiminen ja oppimisorganisaatioiden työkulttuurin muutos.

Rakentelen opintopiiriä Wikiopistoon, koska siellä leijuu vapaan sivistyön henki, vaikkakin käytössä oleva MediaWiki ja globaalin Wikimedia-säätiön tuoteperheen työtavat tuottavatkin tottumalle rakkoja käsiin. En esimerkiksi vieläkään tajua, miten saan sääntöjen mukaan Wikiopiston sivuille kuvia. Mutta yritän sitkeästi oppia.

MediaWiki, joka Wikiopiston konehuoneessa hyrisee, ei ole notkea, taipuisa ja integroituvainen (anteeksi, mutta sinne ei esimerkiksi saa upotettua linkkilistaa tai YouTube-videota, jos saa niin kiitoksella otan vastaan ohjeita). Etsiskelin siitä syystä pitkään kelpoisaa kollektiivisen toiminnan foorumia, joka sisältäisi riittävän helposti aktivoivaa viestivirtaa suoraan sähköpostiin niille, jotka eivät ole vielä syvällä sosiaalisessa mediassa. Viimein oivalsin Diigon, joka oli tullut perustutuksi jo talvella Tarmo Toikkasen ja Eija Kallialan kirjan verkkolaajennoksena.

Perustin eilen Harppauksen Diigo-ryhmän, opettelin käyttämään Diigo-työkaluriviä selaimelta (Diigosta lisää Harppaus-blogissa). Tänään liitin Harppaus-blogin kylkeen Harppaus-Twitterin 5 viimeisintä viestiä. Olin eilen noteerannut, että Diigoon tallennetut kirjanmerkit saa jaettua suoraan Delicious-palveluun (jee, koska siellä on tuttavia ja sitä on tullut käytettyä pitkään). Verkkokalvolle tallentui samalla, että Diigosta linkit voi jakaa yksin tein myös Twitteriin.

Päätin harjoitella integroitua linkkien jakamista. Mikäs olisi hyvä vinkkaussivu... no tietysti YLE:n Opettaja.tv. Ei ollut tullut käytyä vähään aikaan sivuilla. Keväällä otin sinne suuntaan yhteyttä, että Vinkkiverkko voisi mielellään toimia yhtenä tiedotusväylänä Opettaja.tv:n uutuuksille. Sivuille mennessäni huomasin, että voi harmi, olisipa yhteistyö ollut poikaa. Siellähän alkaa syyskussa sosiaalisen median oppimis- ja opetuskäytön kurssi.

Opettaja.tv:n syöte ei auta kurssien kyttääjää (kurssit-sivulta tulee sama syöte kuin etusivulta). Ihan kivoja uutisia, mutta... eipä sieltä syötteestä esimerkiksi edellä mainittua kurssia löytynyt. Joka tapauksessa olin löydöstä ylen tyytyväinen, kiitos ajantasainen YLE ja Opettaja.tv! Lisäsin siis linkin Diigoon, tein siitä myös Diigon työkalulla blogimerkinnän.

Sitten silmäilin tuoreimmat sisällöt syötteenlukijasta. Haa, Mervin blogissa harmiteltiin täyttynyttä sosiaalisen median kurssia, arvelin, että sama Opettaja.tv. Kommentoin Merville, että Harppaus liippaa läheltä. Mervi otti viestini onkeensa, liittyi Harppauksen Diigo-ryhmään ja samalla vinkkasi mainion wikikirjan: Handbook of Emerging Technologies for Learning. Jee, miten hauskaa tähän aikaan kesästä saada edes yksi linkkivinkki.

Tein Diigo-kirjanmerkin tuosta wikikirjasta. Linkki välittyi kaikkine merkintoineni omaan Deliini sekä Twitteriin, jonka kautta se näkyy nyt myös Harppaus-blogin kyjessä.

Diigo integroituu myös Facebookin kanssa, tosin sivuilla näkyi kommentteja siitä, että tekniika ei vielä toimi. Siis mitä? Diigon loistava ominaisuus on, että kirjautuneena käyttäjänä näen, mitä muuta diigolaiset ovat kommentoineet. Voin lisätä tiettyyn verkkosivun osaan liittyviä kommentteja tai koko sivua koskevia kommentteja. Diigo sopii hyvin verkkoa tiedon lähteenä hyödyntäville kursseille. Verkkosisällöistä voidaan käydä syventävää keskustelua tapahtumapaikalla.


Kaikki tämä oli hankalammin selostettu, kuin käytännössä toteutettu.

4 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Pitänee tutustua tuohon Diigoon, kun noin tomerasti sen puolesta puhut!

Mediawikistä
Yksi opiskelijani puuhaili viime vuonna Turun amkin wikin kanssa. Sekin on MediaWikillä toteutettu, ja mekin harmittelimme sitä, ettei upottaminen toimi.

Silloin kysyin asiasta myös Toikkasen Tarmolta (muistaakseni se oli Tarmo!), joka kertoi, että jollain lisäpalikalla upottaminen onnistuu myös MediaWikiin. Tarkemmin en lähtenyt asiaa selvittämään, kun opiskelijani päätyi sittenkin toteuttamaan hankkeensa muualla. Sen verran sentään, että tutkailin MetaVidWikistä My_embedded-linkkiä. Kyllä siellä näytti upotettuja videoita olevan, mutta ne kaikki oggit ja skriptit ja muut vieraat asiat pelottivat sen verran, etekun ei ollut välttämätöntä tarvetta oppia, jätin väliin. Sinulla on tarve, joten kannattanee kurkata. Tai kysellä suoraan Tarmolta, mitä hän suosittelee.

Xekkan kirjoitti...

Nopealla googlauksella löytyi tuo: http://jimbojw.com/wiki/index.php?title=EmbedVideo_Extension

Eiköhän se videon upottaminen pitäisi tuolla luonnistua.

Anne Rongas kirjoitti...

Kiitos vain vinkistä SÄ. Wikiopistossa ei kuitenkaan saa tehdä kaikkea, mitä MediaWikillä voi tehdä.

Kun latasin yhden ainoan itse piirtämäni kuvan, tein sen väärin, vaikka käytin navigoinnissa olevaa Tallenna tiedosto -linkkiä ja sain heti pyyhkeitä jostain Ranskasta. Kuten tuossa kerroin, en ole vieläkään perillä siitä, miten kuvat pitää oikeaoppisesti laittaa. Opeteltavana ei siis ole pelkästään MediaWiki riisutun editorin kanssa vaan WikiMedia-sisäpiirin toimintatavat. Ohjeita pitää kaivaa, suomeksi niitä ei oikein löydy ja kun englanniksi termit eivät avaudu, niin kantapään kautta.

Kyllä näitä oppii, kun aikansa törmäilee.

Diigosta teen opasteet varmaan joskus loppukuusta.

Sun äitis kirjoitti...

Aha! Joo luinkin Harppauksesta, että Wikiopistolla on ihan omat säännöt mm. kuvien liittämisestä. En sitten kuitenkaan hiffannut, että upotusongelmassakin oli kysymys nimenomaan Wikiopisto-spesifistä pulmasta, kun itselläni jo upottaminen MediaWikiin oli ollut ongelma. Työn iloa!

t. Sä