maanantaina, maaliskuuta 30, 2009

Esitelmäpuheen tulvaa kiteytyneesti

Tässäpä oppimisen näkökulmasta kiintoisia metodeja hämmentää aivoja, syöttää uutta informaatiota ja virittää sosiaalista tilannetta: Pecha Kucha, salama-alustus, Power Point -karaoke, mikroluennot.

Pecha Kucha on alkujaan arkkitehtien piirissä kehittynyt konsepti, jolla yhteen kokoontuneiden parhaat ideat ja tekemiset esitellään inspiroivalla, visuaalisella ja demokraattisella tavalla lyhyiden ja ajallisesti rajoitettujen esitysten avulla, mukana sopiva ripaus stand up -tunnelmaa, ks. http://www.pecha-kucha.org/.

Salama-alustus (Lightning Talk) on samantapainen idealtaan. Esityksen rajana 5 minuuttia. Tässä ajassa tulisi kyetä esittämään oman juttunsa kiinnostavin koukku, josta sitten voi jatkaa puhetta innostuneiden kanssa.

Power Point -karaokessa ei esitetä omaa kuvakoostetta, vaan arvotaan esimerkiksi Googlen kuvahaun kautta ensimmäiset hakutulokset ja esitetään oma idea niiden avulla tai sitten käytetään toisen ihmisen koostamia esityksiä.

Kuvien tilalla voidaan tietenkin käyttää myös tekstejä ja sanoja, mutta esityksen mitta ei saa venyä.

Mikroluennot kestävät 60 sekuntia. Idea on kehitetty YhdysvalloissaSan Juan Collegessa.

Suomeen salama-alustusten ja mikroluentojen ideaa tutkimus- ja opetustyöhön ovat tuoneet mm. TeemuLeinonen (katso myös hurmaava ideointiaparaatti Papanek) ja Tutkimusparvi. Tutkimusparcvessa on kehitellyt mikroartikkeli-ideaa akateemisen generoinnin ja dialogin välineeksi.

Tämän kevään ITK-päivillä on mainio mahdollisuus osallistua salama-alustuksiin kuulijana ja tuottajana, Teemu Leinosen luotsaamaan foorumitapahtumaan voi ilmoittautua ITK-päivien Facebook-ryhmässä (sivun oikeassa laidassa linkki Facebook-ryhmään, en saa tähän blogiin luotua suoraa linkkiä).

Käytin IT-kouluttajien kevätseminaarissa mukaelmaa edellisistä. Neljä teemaa, jokaisesta 10 kuvaa ja viisi minuuttia puheelle, puheiden jälkeen muutama minuutti aikaa omille reflektioille ja ryhmäpulinalle. Pakottaa yleisön aktiiviseksi, stressaa ja hämmentää. Kannattaa tutustua aivojen toimintaan. Nämä metodit ovat aivotoimintojen ja ihmisen tiedonkäsittelyn näkökulmasta oivallisia.

1 kommentti:

milaja kirjoitti...

En ole vielä koskaan sulle kommenttia jättänyt, joten päätin sen nyt tehdä.. Olen seuraillut kirjoituksiasi täällä ja muualla (miten ehditkin joka paikkaan?!) välillä pienen hämmennyksen vallassa ;) On nimittäin niin paljon hyvää asiaa, niin paljon erinomaisia linkkejä sun muuta, mutta kaikkia ei luonnollisestikaan ehdi eikä voi sisäistää tai kokeilla.

Mutta tosi kiva käydä välillä lueskelemassa ja ihmettelemässä koko tätä uutta maailmaa :D